Online Cursus Breien (Tijdelijke Gratis!)

Wil je zelf leren breien? Kijk dan niet verder dan deze gratis online cursus! In deze cursus krijg je stap voor stap les in breien, waaronder basis technieken zoals het opzetten van steken, rechte steken, averechte steken, afkanten, steken minderen en meerderen.

Dit patroon opslaan? Voer hieronder je e-mail en we sturen het patroon gratis naar je mailbox!

Leer alles wat je moet weten om een professionele breister te worden en creëer prachtige creaties met behulp van dit unieke programma.

Belangrijke Termen en Definities

 • Naalden: Dit zijn de hulpmiddelen die gebruikt worden om het garen te verwerken en te vormen tot een breiwerk.
 • Garen: Dit is het materiaal dat gebruikt wordt om het breiwerk te maken. Het kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals wol, katoen, acryl, of een mix van verschillende materialen.
 • Steken: Dit is elke losse lus van garen die op een naald wordt gelegd.
 • Toer: Dit is een rij met steken die wordt gebreid en die gevolgd wordt door nog een rij met steken. Meestal wordt elke toer gebreid in een andere richting dan de vorige toer.

Breilessen per onderwerp

Les 1: steken opzetten

Steken opzetten is het proces waarbij je de eerste steken op de naalden legt om te beginnen met breien. Dit is een cruciale stap, omdat het de basis vormt voor het verdere breiwerk.

Leren breien: Breiles 1, steken opzetten

Les 2: De rechte steek

De rechte steek is de basissteek bij het breien. Het is een eenvoudige steek die gebruikt wordt om een recht geweven patroon te maken. Om de rechte steek te maken, volg je de volgende stappen:

 1. Zet het aantal steken op dat je nodig hebt volgens het patroon.
 2. Brei de eerste toer door elke steek op de naald te pakken met de naald in je rechterhand en de draad achter de naald te leggen.
 3. Brei de tweede toer door de naald in je linkerhand te pakken en de draad voor de naald te leggen.
 4. Herhaal deze stappen totdat het gewenste aantal toeren is bereikt.
httpv://www.youtube.com/watch?v=SV\u002d\u002dOiPIY0c\u0026list=PLS2hUY5zvl0n5Y4yIrkDq00oNmy1MjkfK\u0026index=2

Les 3: Averechte steek

De averechte steek is een andere basistechniek bij het breien. Het is een steek die wordt gebruikt om een averecht geweven patroon te maken. Om de averechte steek te maken, volg je de volgende stappen:

 1. Zet het aantal steken op dat je nodig hebt volgens het patroon.
 2. Brei de eerste toer door elke steek op de naald te pakken met de naald in je rechterhand en de draad voor de naald te leggen.
 3. Brei de tweede toer door de naald in je linkerhand te pakken en de draad achter de naald te leggen.
 4. Herhaal deze stappen totdat het gewenste aantal toeren is bereikt.

Net als bij de rechte steek, kun je de averechte steek blijven herhalen om een eenvoudig averecht geweven patroon te maken. Je kunt ook andere soorten steken toevoegen om het patroon te veranderen en meer afwisseling te creëren.

Leren breien: breiles 3, de averechte steek

Les 4: Afkanten

Afkanten is het proces waarbij je het breiwerk beëindigt en de laatste steken afwerkt om te voorkomen dat het gaat rafelen. Het is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het breiwerk er netjes en afgewerkt uitziet.

Leren breien: breiles 4, afkanten

Les 5: Steken minderen

Voor het minderen van steken heb je meerdere opties. In deze cursus behandelen we 2 methoden:

5a: Steken minderen aan de zijkant

Steken minderen aan de zijkant is een techniek die gebruikt wordt om het aantal steken op een breinaald te verminderen. Het wordt vaak gebruikt om de zijkanten van een project te verstevigen of om een ronding te creëren. Om steken aan de zijkant te minderen, neemt u twee steken samen en trekt u de ene over de andere heen. Dit vermindert het aantal steken op de naald met één. Dit kan aan beide zijkanten van het werk gedaan worden of alleen aan één zijkant, afhankelijk van het patroon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u aan beide zijkanten hetzelfde aantal steken mindert om ervoor te zorgen dat het werk gelijkmatig vermindert.

Leren breien: breiles 5a, steken minderen aan de zijkant

5b: Steken minderen in een toer

Leren breien: breiles 5a, steken minderen aan de zijkant

Les 6: Steken meerderen

Steken meerderen is het proces waarbij je extra steken toevoegt aan het breiwerk. Dit kan gedaan worden om het breiwerk breder te maken of om bepaalde patronen te creëren. Ook voor het meerderen van steken zijn meerdere methoden.

6a: Steken meerderen aan de zijkant

Leren breien: breiles 6a, steken meerderen aan de zijkant

6b: Steken meerderen in een toer

Leren breien: breiles 6b, steken meerderen in een toer

Les 7: Kabels breien

Kabels breien is een techniek die gebruikt wordt in het breien om kabelpatronen te creëren in het gebreide stof. Dit wordt meestal gedaan door bepaalde steken over elkaar te breien, of door steken te verplaatsen naar een andere naald en ze op een later moment terug te breien. Kabels kunnen worden gebreid in verschillende diktes en patronen, en kunnen worden gebruikt om interessante texturen en details toe te voegen aan een breiwerk. Kabels breien kan wat oefening vereisen om de techniek onder de knie te krijgen, maar het resultaat is de moeite waard!

Leren breien: breiles 7, kabels breien

Bonuslessen:

Les 8: Nieuwe bol beginnen in het midden van een toer

Nieuwe bol beginnen en draden afhechten in het midden van een toer

Les 9: Kabels breien zonder kabelnaad

Kabels breien zonder kabelnaald.

Les 10: Borduren op je breiwerk

Meer informatie over borduren lees je in onze cursus voor borduren.

Opmazen: borduren op je breiwerk

Plaats een reactie