Col Haken (14+ Gratis Haakpatronen)

Ben jij ook zo’n koukleum, dan zul je blij zijn met een lekker warme col. Een col geeft altijd net wat meer warmte dan een gewone sjaal omdat hij nauwelijks tocht doorlaat. We hebben een aantal haakpatronen voor je verzameld zodat je er deze winter warmpjes bij zult zitten. 

Dit patroon opslaan? Voer hieronder je e-mail en we sturen het patroon gratis naar je mailbox!

Siem's Tante Louise Col - Haken - Tutorial

Je kunt ervoor kiezen om een col te haken die je maar één keer om je hals draait, maar het is ook mogelijk om een col te haken die je twee keer om je hals kunt draperen. Hiervoor heb je ongeveer 150 lussen nodig. Hoeveel garen je nodig hebt voor het haken van een col is ook een beetje afhankelijk van de grootte en dikte. We raden altijd aan om een proeflapje te maken zodat je precies weet hoe groot en breed je haakwerk uitkomt en kunt bepalen hoeveel garen je nodig hebt.

https://docs.google.com/document/d/1QW0MOjChd1t-8f58Bf6PKQ7bRLPMwekqW5z53ro6l5s/edit?usp=sharing

7+ Beste Col

1. Breien of toch haken?

Na alle beursdrukte werd het tijd voor een relaxed projectje, even ontspannen met een simpele haaksteek. We vonden deze steek op internet via deze link, het is een kwestie van halve stokjes haken en even goed kijken waar je in […]

2. Patroon gehaakte col

Een paar weken geleden vroeg Tanja van mijn favoriete wolwinkel ‘Bij Tante Betsy’ of ik nog een keer een col zou willen haken van Yak Merino. En dan niet van de uni-variant, maar de nieuwe Yak Merino Print. Een mooie kans om een nieuw wolletje uit te proberen! Ik kreeg kleurnummer 101 mee (tulipwood/gray/blue). Ik vind deze gemêleerde Yak Merino erg mooi, de kleurvariaties zijn subtiel. Deze kleur is ook prachtig. Lijkt me (o.a.) fantastisch bij jeans. Maar weer precies dezelfde col haken? Beetje saai :-) Dusss… de basis heb ik hetzelfde gelaten, maar de afwerking is net iets anders; deze keer heb ik een opengewerkte rand bedacht. Hier komen de foto’s; Hieronder zie je het verschil tussen de randen goed. Eigenlijk had ik een gecompliceerdere rand in gedachten, maar de Yak is een beetje pluizig. Prima mee te haken, maar om het leuk te houden, heb ik de rand eenvoudig gehouden. Mocht je geïnteresseerd zijn, hieronder volgt het patroon van de nieuwe rand. De basis van de col vind je hier. Variatie op de gehaakte col De hoeveelheid wol die je nodig hebt, blijft hetzelfde. De rand van de col start je na het afsluiten van toer 19 met een hv. Let op! Je haakt de vasten van de rand in de ruimte tussen de steken en niet in de steken van de col zelf. Toer 1 *5 l, sla twee ruimten tussen de steken over en haak een v in de 3e ruimte tussen de steken* Herhaal tot het einde van de toer en sluit de toer door het haken van een v in de 1e losse. Je hebt nu 16 boogjes gehaakt. Toer 2 Haak in elke boog van toer 1 achtereenvolgens; 1v, 1hst, 1 stk, 1 hst, 1v. Sluit de toer af met een hv in de 1e v. Toer 3 hv in het hst van toer 2, v in het stk, 5 l, *v in het stokje van de volgende boog, 5 l* herhaal tot het einde en sluit af met een hv in de eerste v. Toer 4 Haak in elke boog achtereenvolgens; v, hst, stk, hst, v. De vasten die de bogen bevestigen van toer 3 sla je over. Sluit af met een hv in de eerste v. Hecht af. Je hebt nu de rand van de onderzijde van je col gehaakt. De rand aan de bovenzijde van je col haak je op dezelfde manier door in een opening aan te hechten en met toer 1 te beginnen. Het is het mooiste als je op dezelfde hoogte start met de rand als de rand van de bovenkant. Aan de bovenzijde heb ik alleen toer 1 en toer 2 gehaakt en vervolgens afgehecht,maar als je dat wilt, kun je natuurlijk meer toeren haken. Bevestiging knoop Bij de opengewerkte rand bevestig je het knoopje een klein beetje hoger dan bij de originele rand. Zie de foto hieronder. Op deze manier komen de randjes net boven elkaar te liggen als je de col omslaat en vast zet. Op dit patroon zit copyright. Producten en foto’s die voortkomen uit dit patroon mogen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder toestemming van S. Veneman – augustus 2015. http://beautifulboardwalk.blogspot.nl Mocht je hem gaan maken; héél veel succes! Lieve groetjes, Sandra

3. Col

Zo’n mooi garen kwam ik tegen bij Ons Winkeltje, mijn favoriete wolwinkeltje! Ik moest er echt een bolletje van meenemen, één in prachtige kleuren die heel mooi zouden staan bij mijn bruine winterjas. Nu had ik net een leuke wollen col (zie het blogbericht Wollen col) gehaakt, maar toch… Het vinden van een geschikt patroon was nog niet zo gemakkelijk. Ik probeerde van alles, maar trok het steeds weer uit. Doordat het garen niet alleen verloopt van kleur maar ook van dikte, kwamen mooie steken totaal niet tot hun recht. Uiteindelijk besloot ik om gewoon stokjes te haken. Dat bleek een goede keuze. Dit garen heeft geen bijzondere steken nodig, door de eenvoud van het stokje komt het garen heel mooi tot zijn recht. PATROON COL Nodig: 1 bol Lana Grossa Olympia haaknaald 10 stopnaald 1. Start met een ketting van xx lossen. 2. Haak 2 l en vervolgens 1 st in elke l, sluit de ring met 1 hv in het 1e st (dus niet in de 2e l). 3. Haak 2 l en 1 st in elk st, sluit de ring met 1 hv in het 1e st. 4-10. Herhaal 3. Hecht af en maak de col af met een stoere leren label.

4. Gratis haakpatroon: COLSJAAL

Colsjaal in sterrensteek gemaakt door Haakinformatie Klik hier voor het gratis haakpatroon

5. Super snel een col en muts breien

Wil je snel een warme muts en sjaal breien? Ga dan aan de slag met dit gemakkelijke breipatroon van Lana Grossa!

6. Gratis haakpatroon col

7. Superwarme grote col!!! + haakpatroon

Vermits cols helemaal ‘in’ zijn dit najaar, en omdat ze ook nog eens lekker warm zijn, en zacht, en makkelijk te maken, maakte ik na…

Plaats een reactie